4.10.2016
Beslenme konusunda sayısız yanlış inanış(mit) vardır. Şekere de vücudun gereksinimi olması, yumurtanın kan kolesterolünü yükselttiği, meyvelerin en masum besin olması vb birçok söylem o kadar kulaktan kulağa gezmiştir ki bilimsel gerçeklerin önüne geçmişlerdir.Aşağıda beslenme hakkında en yaygın olarak kullanılan mitler ve bunların gerçekte nasıl olması gerektiğini bulabilirsiniz.
1. Yumurta Kan Kolesterolünü Yükseltir.
Yumurtayı senelerce kötülediler. Daha sonraları ise yumurtanın beyazının yenebileceği fakat sarısının kan kolesterolünü yükselttiğini söylediler. Ama bu da bir mit.
Yumurtanın sarısının yüksek miktarda kolesterol içerdiği doğrudur. Ortalama 50-60gr kadar olan bir yumurta sarısı 150-180 gr kadar kolesterol barındırır. Bu da Avrupa’da bazı kurumlar tarafından günlük aşılmaması önerilen 300 mg kolesterol alımının yarısıdır.Bu açıdan baktığımızda yumurtanın sarısı yenmemelidir. Fakat son araştırmaların gösterdiğine göre diyetle alınan kolesterolün kan kolesterolü ve kardiovasküler hastalıklar üzerinde bir etkisi olmamaktadır (McDonald 2004).
Yumurtanın yüksek oranda kaliteli protein içerdiği, minerel ve vitaminler yönünden zengin olduğunu düşürsek yumurtanın anne sütünden sonraki en yararlı besin olduğunu söyleyebiliriz.Şimdi 2 yumurtalı bir omlete ne dersiniz?
2. Protein….
Protein konusu başlı başına bir mit. Bir kesim proteinin zararlı olduğunu söylerken,bir kesimde kas kazanmak için çok fazla protein tüketilmesi gerektiğini savunuyor.Peki hangisi doğru? Hiç biri.
Protein ihtiyacı metabolizma farklılıklarına ve hedeflere bağlı değişiklikler gösterir. Kas kazanmak için protein kadar karbonhidratlar da önemlidir. Proteine yüklenilmesi gereksizdir. Vücut agırlığının her kg’mı için 1,5-2,0 gr protein alınması yeterlidir.Hedef zayıflamak ise düşünülenin aksine kalori azaltımından dolayı meydana gelicek kas kaybını önlemek ve metabolizmayı hızlandırmak için bu rakam 2,0-2,5gr kadar olmalıdır.
3. Şekere Enerji İçin Vücudun İhtiyacı Var.
Kesinlikle yok. Vücudun şekeri enerji kaynağı olarak kullandığı doğrudur fakat bu sizin çayınıza attığınız şeker olmak zorunda değil. Vücut enerji olarak glukoz adı verilen kan şekerini kullanır. Bunu da bütün karbonhidrat içeren gıdalardan elde edebilmektedir. Önemli olan bu enerjiyi yavaş çözünen karbonhidrat kaynaklarından sağmaktır. Yapay şeker gibi hızlı çözünen karbonhidratlar kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olur. Bu da yağ depolanmasının en önemli nedenidir. Bulgur, esmer pirinç, tahıllar ve bazı meyveler gibi işlenmemiş doğal gıdalarda bulunan yavaş çözünen karbonhidratlar ise kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol üstlenirler. Artık şekeri hayatınızdan çıkarmamanız için bir bahaneniz yok..
4. Bütün Doymuş Yağlar Kötüdür.
Günümüzde insanlar doymuş yağlardan korkuyorlar ama bu sırada çok gerekli olan yağları atlıyorlar. Doğal olan hiçbir yağ zararlı değil aksine çok faydalıdır. Bu yağlara örnek hayvanların kendi doğal yağları, doğal tereyağı, peynir ve sütün kendi yağlarıdır. Önemli olan bu yağları doğru miktarlarda tüketmektir. Zararlı olan ve asla tüketilmemesi gereken işlenmiş gıdalarda ve margarinlerde bulunan trans yağlardır. Doğal yağlar (doymuş ve ya doymamış) doğru şekilde ve doğru miktarlarda tüketildiğinde korkulması gereksizdir.
5. 8 Bardak Su İçmeliyiz.
Söz konusu sayılamayacak kadar farklı insan metabolizması ve yaşam tarzı olunca hiçbir besin öğesini belli bir miktarla sınırlamak doğru olmaz. 8 bardak su tüketimi bir kişi için fazla olabiliyorken, başka bir kişi için ise çok az olabilir. Bu sebepten dolayı her bireyin kendi metabolizması ve yaptığı aktivite doğrultusunda su tüketmesi gerekir.
Doğru miktarda tüketilen sıvının en belirgin göstergesi idrarın açık renk olmasıdır. İdrar koyu sarı renk ise yeterince su tüketilmemiştir. Rakam olarak en doğruya yakın miktar ise günlük tüketilmesi gereken kalorinin 500 fazlası mililitredir. Örnek olarak 2500 kkcal tüketen bir birey 3000 ml (3lt) su tüketmelidir.
Atilla Türker
Fitness Trainer
Kaynakça
Richard B. Kreider; Protein; NSCA’s Guide To Sport and Exercise Nutrition
Lonnie Lowery; Fat; NSCA’s Guide To Sport and Exercise Nutrition
Bu yazı hakkında yorum bulunamamıştır. Yazı, yorum eklemeye kapatılmıştır.