6.3.2017
Selülit nedir, selülit neden oluşur, neden çoğunlukla kadınlarda görülür, erkeklerde selülit görülmemesinin nedenleri nelerdir, selülit tedavisi mümkün müdür gibi soruların cevaplarını bu makalemizde bulabilirsiniz.
Selülit Nedir?
Selülit özellikle kadınlarda görülen ve adiposit adını verdiğimiz derialtı yağ hücre gruplarının aşırı derecede gelişmesiyle beraber kan ve lenfatik dolaşım üzerine yaptığı baskı, dolaşımın bozulmasına, bozulan dolaşım deri altı dokularında sıvı birikimine ve bağ dokuların yeteri derecede beslenememesine ve deride sonuç olarak çökmelere sebep olur. Bununla birlikte deride portakal kabuğu görünümüne neden olur.
Selülit Neden Oluşur?
Selülitin oluşmasında en büyük etken hormonlardır. Östrojen hormonunun en yüksek olduğu 20-40 yaş aralığındaki bayanların çok sık rastladıkları bir problemdir. Yine insülin ve troid hormonlarının yetersizliği de selülit oluşumuna neden olur. Genetik yapılar da etkilidir. Dolaşım yetersizliği olan kişilerde selülit olma olasılığı çok daha fazladır. Genetik faktörlerin yanı sıra kötü beslenme ve yanlış yapılan diyetler de yine etkili bir sebeptir. Gelişen teknoloji ile birlikte değişen yaşam biçimleride selülit artmasına neden olmaktadır.
Neden Çoğunlukla Kadınlarda Daha Çok Görülür?
Selülit kadınların neredeyse tamamında (%90'ı ile %98 'inde) bulunmaktadır. Kilo alımı ile daha belirgin duruma gelmekte ve zayıf kadınlar da bile görülmektedir (Goldman, 2002; Murray ve Pizzorno, 1999).
Selülitin çoğunlukla kadınlarda görülmesinin nedeni, salınan dişilik hormonlarının deri metabolizması üzerinde etkili olmasıdır. Steroid yapısındaki bu hormonlar, diğer etkenlerden bağımsız olarak düşünüldüğünde, deride en çok basenlerde görülür. Daha sonra iç bacak, diz üstü, arka bacak, kolların üst kısmı en çok görülen bölgelerdir. Bu bölgelerde en çok görülmesinin sebebi ise yağ birikimine bağlı olarak selülit oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenle, kadınlarda menopoz sonrası selülit belirtilerinde azalma olduğu bildirilmiştir (Goldman, 2002).
Erkeklerde Görülmemesinin Nedeni?
Erkeklerde hem düşük yağ oranı hem de deri altındaki yağların depolanma biçiminin farklı olmasından dolayı selülite rastlanmamaktadır.
Aynı zamanda kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojenin selülite neden olduğu bilinmektedir ve erkeklerde çok az salgılanan bu hormon dolayısıyla selülite sebep olmaz. Deri kalınlığı da kadınlara göre yüksek olan erkeklerde selülit bir şekilde oluşsa dahi dışarıdan belli olmayacaktır.
Selülitin Çaresi Var mıdır?
Bugün pek çok kadın görünüşünden rahatsız olduğu için selülitten kurtulmanın yollarını arıyor. Ancak bir kez vücudunuzda selülit oluşmuşsa piyasadaki hiçbir kozmetik ürün, masaj teknikleri ya da cerrahi yöntemler selüliti yok edemez. Bilimsel olarak henüz hiçbir yöntemin selüliti yok ettiği kanıtlanmamıştır.
Aksine bilim dünyası, doğru bir beslenme ve egzersiz programının dışarıda sunulan çarelere göre çok daha etkili olabileceğini söylemektedir.
On kadından en az sekizinde ortaya çıktığı bilinen selülit problemi için günümüz teknolojisi çare aramaya devam ediyor. Yine de selülite çare olarak sunulan yöntemlerin ne kadar gerçekçi olduğunu hem para ve zaman kaybı yaşamamak hem de hayal kırıklığına uğramamak adına iyice sorgulamalısınız.
Sonuç olarak düzenli spor nedeniyle kas kütlesi yüksek olduğu durumlar hariç, tüm kadınlarda az veya çok selülit görülmektedir. Dolayısıyla, bu durumun cinsiyete özgü ve hormonal bir durum olduğu söylenebilir.
Bu yazı hakkında yorum bulunamamıştır. Yazı, yorum eklemeye kapatılmıştır.